Modebranschen behöver mer än teknik – det krävs nya vanor

Hur skulle det se ut om vi använde våra kläder längre, delade dem med varandra och lagade det som går sönder – istället för att hela tiden köpa nytt? Det var utgångspunkten när Textile Movement och Green Minds arrangerade ett seminarium kring Hur kan nya beteende forma framtidens modebransch under Almedalsveckan. Samtalet handlade om hur våra vanor, värderingar och syn på kläder behöver förändras för att modebranschen ska bli mer hållbar.

Kläder produceras och köps i allt snabbare takt – och stora mängder kastas efter bara några få användningar. Teknik som automatiserad sortering för återvinning, digitala modetjänster och nya mer hållbara material spelar såklart stor roll för utvecklingen. Men tekniken löser inte allt. Om vi verkligen ska göra skillnad måste vi tänka om kring hur vi använder, äger och värderar våra plaggg.

Restvärde – en nyckel till hållbar konsumtion?

Peter Alguren, innovations- och processledare från RISE Research Institute, berättade om ett projekt där 150 personer fick logga vad de hade på sig varje dag under tre månader. Resultatet visade att vi använder en ganska liten del av våra garderober, och att vissa plagg används mycket mer än andra. Projektet väckte frågan: vad skulle hända om vi bara hade kläder vi verkligen gillar – våra favoriter?

Han lyfte också hur vi underskattar vad våra plagg kostar oss på riktigt. Kläder av bättre kvalitet används ofta mer och kan till och med säljas vidare. Det gör att de faktiskt blir billigare per användning, även om de kostar mer från början.

Med ett förflutet inom bilindustrin kunde han dra paralleller och konstatera att ”restvärde” måste in i klädbranschen. Vi har vant oss vid att se plagg som förbrukningsvaror – men om vi började tänka som vid bilköp eller möbelköp, där andrahandsvärdet spelar roll, skulle vi fatta helt andra beslut. Det handlar om att bygga garderober med långsiktigt värde, inte snabba impulser.

Delat mode – ett alternativ till slit och släng

Flera i panelen lyfte att det i dag är för lätt att göra dåliga val. Det borde vara enkelt att välja kläder som håller längre, går att laga och har ett andra liv – men ofta är det tvärtom. Därför behövs både tydligare regler, stöd till nya affärsmodeller och mer kunskap hos konsumenter.

Fashion Loop, ett företag som hyr ut kläder i en slags gemensam garderob, menade att mode inte behöver vara slit och släng. Genom att låna eller hyra plagg för tillfälliga behov, som till en fest eller viktiga möten, och satsa på en egen basgarderob med favoriter, kan man både förnya sig och minska belastningen på miljön.

Från avfallssidan berättade Anna Vilén, Kommunikationschef, Sysav, att de redan i dag hanterar och sorterar stora mängder fullt användbara kläder som ingen vill ha. Det finns helt enkelt mer kläder än det finns efterfrågan. Även om tekniken för att sortera och återvinna textil utvecklas, så löser det inte grundproblemet: att vi producerar och köper för mycket.

Social innovation visar vägen framåt

I slutet av samtalet betonades att tekniska lösningar är viktiga – men att de inte räcker. Det behövs också social innovation: nya sätt att tänka, lära, samarbeta och skapa värde tillsammans. Då kan hållbara val bli både möjliga och lockande – inte ett krångligt alternativ för de mest engagerade. Och kanske handlar framtidens mode mindre om att köpa nytt och mer om att hitta rätt.

Medverkande

Moderator: Adrian Zethraeus, Projektsamordnare Textile Movement, Science Park Borås

Jennie Grute, Grundare, Fashion Loop

Peter Algurén, Senior Innovation & Process Leader, RISE Research Institutes of Sweden

Mathilda Johnsson, Ledamot/sekreterare, Medveten Konsumtion

Anna Vilén, Kommunikationschef, Sysav