Bubbleroom testar nya lösningar för att möta framtidens krav


Högt uppsatta hållbarhetsmål i kombination med en kultur som starkt uppmuntrar samarbete och att våga testa nya idéer. Det har lett till att e-handelsbolaget Bubbleroom nyligen lanserat en helt lokal kollektion och därtill tagit fram en första modell av ett digitalt produktpass redan innan kommande lagstiftning är på plats.

Bubbleroom Ateljé – en plattform för nya arbetssätt

Bubbleroom ser förändring och innovation som vägen till framgång i sitt – och hela branschens – klimatarbete. Ett led i det är utvecklingen av konceptet Bubbleroom Ateljé som bygger på stora visioner, nytänk och viljan att utmana sig själva. Detta med syftet att finna hållbara lösningar utan att tumma på sin passion för mode.
– Det ligger helt i linje med företagets värderingar, säger hållbarhetschefen Marielle Krus.

Projektform skapade frihet att tänka nytt

Ett första steg inom konceptet har varit att ta fram en kollektion som är sourcad, designad och tillverkad i Borås. Något som skett genom att nya arbetssätt inom design, inköp, marknad och tech möts – allt med hållbarhet som gemensam nämnare.
– Det finns en tydlig riktlinje inom bolaget som uppmanar oss att testa nytt och även om vi inte lyckas hela vägen så har vi i alla fall testat och lärt oss genom våra misstag. I det här fallet har det skett genom ett slags innovationshub där idéer och tankar från våra olika avdelningar förts fram, säger Marielle Krus och menar att mixen gjort att medarbetarna på ett fruktbart sätt lärt sig och inspirerats av varandra och att det fört arbetet framåt.

En framgångsfaktor har enligt henne varit att bedriva verksamheten i projektform.
– Jag och kanske i ännu högre grad mina inköpskollegor upplever att det är svårt att ändra på rutiner i en vanlig process. Därför valde vi att lyfta ut alltihop och göra det fristående, just för att man ska kunna känna sig fri att prova på nya saker utan att behöva vara rädd att något går åt pipan. På så sätt upplevde jag att alla blev mer flexibla och vågade mer.
Samtidigt som hon som projektledare varit mån om att alla ska få komma till tals ser hon det som en fördel att antalet inblandade personer inte var allt för stort.
– Det är viktigt att alla är med på banan men ändå tacksamt att göra det här arbetet i mindre skala. Vi var åtta till tio personer inom projektgruppen, det blev lite mer lättjobbat och snabbfotat så.

Ett lokalt samarbete med hållbarhet i centrum

Hon beskriver projektgruppen som ett bolag i bolaget, ett litet och tight team som samarbetade väldigt nära Boråsbaserade designstudion XV Production som sydde upp plaggen och REKOTEX som förmedlat överblivna kvalitetstyger från skandinaviska varumärken.
– Allt är verkligen superlokalt, säger Marielle Krus, mån om att ta tillvara resurserna som finns på hemmaplan.
– Det finns så oerhört mycket kompetens och fördelar lokaliserade i Boråsregionen som jag är rädd ska försvinna.
XV Productions historia är också en inspiration. Företaget som grundades 2019 möjliggör resurseffektiv tillverkning av mode- och hemtextilier i Sverige.
– Det handlar om tre unga kvinnor som vågade satsa på något som andra inte tyckte var ekonomiskt gångbart. Det har gått bra för dem och är ett bevis på att det funkar. Vi ville vara med och se om Bubblerooms verksamhet kan appliceras med samma princip.

Nya processer från grunden – design utifrån restmaterial

Hon beskriver nya sätt att tänka och jobba. En stor utmaning i framtagandet av den nya kollektionen var att Bubbleroom tvingades vända upp och ned på stora delar av sin arbetsprocess.
– I vanliga fall börjar vår process med att våra designers gör en skiss över hur de vill att plaggen ska se ut. I det här fallet började vi egentligen med att titta i andras papperskorgar eller restlager och utgick från det material som fanns tillgängligt där, det kändes fint.
Vidare har techavdelningen anpassat bolagets system för nya typer av inköpsprocesser.
– Flera anpassningar har gjorts på insidan som inte alltid syns på utsidan. Vi tror att små framsteg kan bana vägen för stora förändringar, säger Marielle Krus.
Kollektionen fick mycket positiv respons när den lanserades i mars i år.
– Våra kunder tog emot den väldigt bra. Alla är inte hållbarhetsfokuserade, men just den här kollektionen hade så otroligt fina kvalitetstyger som lockade även dem som inte är så miljömedvetna, säger Marielle Krus.

Digitalt produktpass före lagkrav

I juli 2024 trädde EU:s förordning ”Ecodesign for sustainable products regulation” i kraft. Den vill göra hållbara produkter till norm på EU:s inre marknad och minska produkternas miljöpåverkan under hela livslängden. Ett led i det är att varje fysisk produkt inom några år måste förses med ett digitalt produktpass (DPP) med hållbarhetsdata, från råvara till färdig produkt. Bubbleroom har varit snabba med att hoppa på det tåget och inom ramen för Bubbleroom Ateljé lade tech-avdelningen fram önskemålet att ta fram en första modell av ett digitalt produktpass.
– Det föll sig helt naturligt, säger Marielle Krus och menar att i och med att företaget har en enda leverantör av tvättrådsetiketter blev en uppdatering med QR-kod en enkel förflyttning. QR-koden skannas av kunden för att få tillgång till detaljerad produktinformation, skötselråd, information om leverantören med mera.
Satsningen som inte bedöms som särskilt kostsam gör Bubbleroom mer förberett när lagstiftningen är på plats.
– Genom att testa långt innan märker vi redan nu eventuella hinder som kan komma på vägen. Samtidigt vet ingen i nuläget exakt hur regleringen kommer att se ut i slutändan och vad som kommer att krävas, så jag tycker inte att företag ska behöva känna någon stress. Däremot kan det nu vara ett bra läge att se över sin process och sortera och organisera sina data om man i dag inte har någon ordning på dem, säger hon.

Tidiga tester ger försprång inför ny lagstiftning

Bubbleroom förespråkar också transparens på det här området, inte bara ett kunskapsutbyte mellan avdelningar inom varje enskilt bolag utan också ett utbyte mellan olika bolag.

– Att man inte behöver göra allt själv är en superviktig lärdom. Att samarbeta kommer att vara oerhört viktigt i det nya cirkulära, inte minst att våga göra det över företagsgränserna.

Genom att vara tidigt ute har tryggheten ökat för Bubbleroom inför dagen då de digitala produktpassen blir lag.

– Ja, med erfarenhet kommer nog alltid visdom. Jag upplever att allt gick oväntat smidigt och tror att det här kan bli något väldigt bra, säger Marielle Krus

marielles tankar om Framgångsfaktorer i projektet:

Skribent: Lena Carlsson

Foto: Bubbleroom