Second hand med stil och strategi

Rätt exponering, rätt läge och balanserade priser. Det menar Elise Jaktlund, ägare till Garderoberiet i Falköping, ger goda förutsättningar för second hand-butiker att lyckas.

En idé blir verklighet

Elise Jaktlund är sedan många år en flitig kund på begagnat-marknaden.
– Tidigare hade vi inte en kurerad second hand-butik för vuxenkläder i Falköping, utan var tvungna att sätta oss i bilen och åka i väg. Jag tyckte att vi borde få till en sådan hemma i vår stad också, så jag bestämde mig för att starta en, säger Elise Jaktlund som inte lät sig avskräckas av sin brist på erfarenhet av egenföretagande eller textil verksamhet.

Tre hållbarhetsprinciper

Learing by doing är det som gäller sedan hon tillsammans med sin man Carl-Henric Jaktlund, för ett och ett halvt år sedan öppnade Garderoberiet som säljer begagnade kläder, skor och accessoarer på kommission.
Uppstarten har varit positiv.
– Vi har haft god rullning, vi märker att antalet inlämnande och handlande kunder med tiden ökat. Intresset har vuxit och fortsätter växa.
Tydliga principer stakar ut vägen:
– Eftersom vi är så nya håller vi på att jobba upp vår bas och komma fram till hur vi ska marknadsföra oss, men vi har i alla fall landat i att verksamheten ska bygga på tre grundpelare; tre hållbarhetsprinciper, säger Elise Jaktlund.
Den första är hållbar garderob, som innebär att hitta sin stil och inte handla för handlandets eller trendens skull. Den andra är hållbarhet för klimatet, en ideologisk grund, och den tredje är ekonomisk hållbarhet – att inte behöva lägga allt för mycket pengar på kläder.

utmaningar och lärdomar

Under resans gång har det uppstått en del utmaningar och fallgropar. Ett misstag var att inledningsvis ta in för mycket kläder. Undersökningar har visat att svårtillgänglighet och ett rörigt intryck är en anledning till att kunder väljer bort second hand.
– Rätt exponering och överskådlighet är jätteviktigt, vi vill bjuda på en mysig shoppingupplevelse. Fräschheten på plaggen spelar en stor roll, vi strävar efter att bara ta in sådant som har ett relativt högt andrahandsvärde, säger Elise Jaktlund.
En annan utmaning är att göra rätt avvägning mellan hur stor procentuell andel av försäljningspriset som ska gå till inlämnande kund och hur stor vinstmarginalen ska vara.
– Men jag tycker att vi hittat en relativt bra balans nu.

Läget avgör

Hon lyfter också fram läget som en framgångsfaktor.
– På den korta tid vi funnits har vi hunnit byta lokaler och finns nu mitt i centrum på gågatan där alla passerar, det har ökat antalet kunder. Flytten innebar att vi tog plats ”finrummet”, vilket ökar andrahandsvärdet på varorna.

Att satsa i en liten ort istället för i en storstad innebär också det i sig en utmaning.
– Storstäderna har kommit längre när det gäller att använda second hand-plagg som statusmedel, där har det blivit mer naturligt. Här kan man mötas av attityden att ”jag kan lika gärna vänta tills det blir rea på nyproducerade plagg för då kostar det mig lika mycket som att handla här”. Men då har man inte förstått alla hållbarhetsprinciper och varför man ska ställa om och köpa second hand istället för nytt. Det problemet tror jag att vi brottas mer med i småstäderna än i storstäderna men det börjar så sakteliga förändras även här.

Second hand och konsumtion

Hon lyfter fram en paradox:
– Second hand-shopping riskerar att bidra till dagens överkonsumtion genom att kläderna säljs till allt för låga priser och att kunderna därigenom stimuleras att handla mer än de egentligen behöver. Samtidigt är vi en vinstdrivande butik, så det är ett dilemma, säger Elise Jaktlund.
Garderoberiet har hanterat situationen genom att sakta men säkert höja priserna och vara noggrann i sitt urval och därigenom öka vinstmarginalen.
– Kvalitet bidrar till att höja andrahandsvärdet på kläder, men här måste vi jobba mer med att förändra attityder. Konsumenter förväntar sig inte att betala fem procent av nypriset för en begagnad bil, men när det gäller kläder gör många det. Vi behöver öka statusen.

En meningsfull framtid

Hennes drivkraft är nöjda kunder och att genom engagemang, goda råd och tips hjälpa dem att utveckla sin personliga och hållbara stil och garderob. En dröm är att framöver kunna arbeta mer med återbruk och remake.
– Jag vill jobba med att göra om plagg så att de får ett nytt värde, en ny identitet.
Hon uppfattar sitt jobb som både meningsfullt och positivt på flera sätt.
– Det är roligt och hittills har vi fått så god feedback att vi känner att vi gör skillnad och nytta, det är värdefullt säger Elise Jaktlund.

Elises tips till dig som funderar på att starta en secondhand- butik:

Läs mer om Garderoberiet här

Fler inspirerande case

Text: Lena Carlsson
Bild: Elise Jaktlund