Svensk ull kastas –
men Sätila of Sweden ser möjligheterna

I dag kastas över hälften av den svenskproducerade ullen, samtidigt som
1,7 miljoner ton ull importeras. Orimligt, tycker Sätila of Sweden AB som blivit
först i landet med att ta fram en klädkollektion helt i svensk ull. Utmaningarna var stora, men konferensen Wooltalks blev vägen till framgång – och ett stärkt varumärke.

Från problem till lösning

En kollega som har får och bor på orten berättade för några år sedan att hon troligtvis måste slänga allra största delen av sin ull, eftersom endast enstaka hantverkare var intresserade. Det fick Maria Ericson, varumärkeschef på Sätila of Sweden, att reagera.
– Jag sa att du får inte kasta den, vi köper den på något sätt, det här ska vi lösa. Det gjorde vi också, men det dök upp många problem på vägen, säger hon.

Svenska får på en äng

Utmaningen att hitta producenter

Maria Ericson berättar om den utmanande men givande resa som Sätila of Sweden gjort. Första svårigheten var att hitta producenter.
– I Sverige hittade jag endast en aktör och den var så liten att det för oss inte fanns någon ekonomi i att vända oss dit.

Planerna lades då på is, tills hon hörde talas om Wooltalks – en nätverkande konferens med fokus just på utmaningar och möjligheter för lokal ull som en resurs på industriell nivå. Wooltalks som arrangeras av Arena Svensk Ull tillsammans med Science Park Borås, Nordiska Textilakademin och Swedish Wool Mattress kom att öppna viktiga dörrar.

Wooltalks blev en vändpunkt

Maria Ericson gick till konferensen och knöt där en kontakt med Charlotte Jansson på Västkustens ullinsamling som kommit att spela en nyckelroll i processen. De köpte ullen av Maria Ericsons kollega, blandade den med ull från sex andra svenska gårdar och skickade den för beredning i Tyskland.
– Sedan fick vi hem 500 kilo fint garn, varav 10-20 procent kommer från Sätila. Att ullen
är lokal är jätteviktigt för oss för det ger oss en unique selling point.

Produktionsutmaningar och snäva tidsramar

Sätila of Sweden har på vägen också lärt sig av de problem som uppstod. Garnet som beställts lämpade sig nämligen inte för enbäddsstickning så företaget tvingades gå över till en annan stickteknik än planerat.
– Vi fick tänka om och ställa om. Det var mycket trixande och vi hade inte mycket tid
på oss. Vi fick garnet i september och skulle leverera i november, säger Maria Ericson.

Maria Ericson, varumärkeschef på Sätila of Sweden

en tidig kund gav trygghet

Sätila of Sweden hade nämligen på förhand lyckats ingå ett avtal med Naturkompaniet. Något som även det bidragit till ett gott resultat.
– Tidigt hade vi en kund som lagt en order på alla artiklar – osedda, då vågade vi trycka på knappen och gå vidare med det här.

Tidsramen höll, kollektionen släpptes i vintras och fick ett positivt mottagande.
– Vi är stolta över att projektet gick i hamn och att vi går i bräschen för ett helsvenskt ullgarn inom storskalig industriproduktion av grovstickade plagg och accessoarer, säger Maria Ericson.

Vägen framåt för svensk ull

För att fler ska följa Sätila of Swedens exempel och för att svensk ull ska utvecklas positivt krävs enligt henne främst en större nåbarhet i kompetensflödet.
– Det gäller att träffa rätt personer, hade vi inte gått på Wooltalks hade vi haft mycket sämre förutsättningar att lyckas.

En fungerande infrastruktur behöver byggas och just nu pågår också arbetet med att ta fram en klassificering av svensk ull så att det blir tydligt vilken kvalitet en viss ull har och vad den därmed lämpar sig bäst för.
– Då kommer svensk ull säkerligen bli värdefull. Den kan användas till så mycket, från kläder och ljuddämpare till isoleringsmedel och gödningspellets.

En hållbar framtid för textilindustrin

För Sätila of Sweden är det självklart att på olika områden välja en hållbar och cirkulär affärsmodell.
– Det måste vi, textilindustrin är en av de industrier som påverkar naturen gigantiskt mycket. Vi försöker vara så snälla som möjligt mot miljön, säger Maria Ericson och pekar på att nya strängare EU-direktiv tvingar fram en sådan utveckling inom hela branschen.

Några konkreta exempel är att företaget satsar på rena material som går att återvinna, arbetar med extra tjocka kartonger som kan återanvändas flera gånger i distributionskedjan och produktpass som i nuläget visar plaggets ursprung och innehåll och framöver även ska innehålla information om skötsel för bästa hållbarhet och hur det kan lagas om det går sönder. Därtill har företaget också öppnat en vintagebutik i sin webbshop.
– Alla som har en Sätilaprodukt kan skicka tillbaka sin produkt till oss, vi fräschar upp den och säljer den vidare och överskottet går oavkortat till något behjärtansvärt ändamål som stöder vår natur.

Traditionen lever vidare

Maria Ericson visar runt i anrika fabrikens sticksal där maskinerna slamrar för fullt och fler tröjor, mössor och vantar ur den uppmärksammade kollektionen tas fram. Utanför fönstret syns en hage där fåren brukar beta.
– Det finns en gammal tradition i huset av att använda material från bygden. Men det ligger långt tillbaka och har inte gjorts på många år. Därför känns det fantastiskt att kunna etablera den traditionen i företaget igen, cirkeln är sluten, säger Maria Ericson.

marias tips för en smidigare omställning

Vill du läsa mer om svensk ull?

Arena Svensk Ull

The Swedish Wool Initiative

Fler förändringsresor

Text och bild: Lena Carlsson