Under årets upplaga av musikfestivalen Way Out West bär festivalens 1 500 funktionärer cirkulära t-shirts, resultatet av ett samarbete mellan Wargön Innovation, Dvala rent & reprint och Luger, arrgangören bakom Way Out West, med målet att hitta resurseffektiva alternativ till den traditionella funktionärströjan.
– Det viktiga för oss när det kommer till hållbarhetsarbete är långvariga lösningar. Vi vill hitta sätt att implementera mer klimatvänliga arbetssätt som i slutändan faktiskt effektiviserar och förbättrar festivalens infrastruktur och arbete. Det i sin tur skapar en ekonomisk vinning i att välja hållbarhet – och det är dessa lösningar som kommer göra störst skillnad i vår bransch, säger Kimmie Winroth, projektledare för Way Out West och initiativtagare till samarbetet med Wargön Innovation.
När den ikoniska musikfestivalen Way Out West nu intar Göteborg för 17:e året förväntas fler än 65 000 besökare besöka Slottsskogen mellan den 8 och 10 augusti. Festivalen har satsat stort på hållbarhetsfrågor ända sedan starten 2007 och har under de senare åren haft ett allt större fokus på miljöpåverkan av sin textilkonsumtion. Årets satsning innebär att funktionärströjorna på festivalen kommer från second hand och deadstock. De är dessutom tryckta med ett generiskt tryck utan årtal vilket möjliggör insamling efter festivalen för att de ska kunna användas igen nästa år, och förhoppningsvis många år därefter.
– Innovativa lösningar som förlänger livslängden på plagg har stor potential för minskad miljöpåverkan – livscykelanalysberäkningar visar att upp till 80 % av ett plaggs klimatavtryck uppstår i produktionsfasen. Wargön Innovations fokus i detta arbete har varit att identifiera hindren för implementering av cirkulära affärsmodeller i ett konkret case som Way Out West för att tydligare ringa in vad som behövs för att ett bolag ska kunna implementera resurseffektiva textilinköp, säger Caroline Düberg Martinsson, innovationsledare på Wargön Innovation.
Cirkulära tjänster skapar resurseffektiv värdekedja
Genom Wargön Innovations nätverk kom Luger i kontakt med ett flertal företag som arbetar med cirkulära erbjudanden men valet föll till slut på Dvala rent & reprint, ett nystartat företag i Vänersborg vars affärsidé är att hyra ut och printa om kläder till evenemangsbranschen. Dvala rent & reprint fick inför årets upplaga av Way Out West uppdraget att sourca, trycka och distribuera svarta t-shirts till festivalens funktionärer, och att efter festivalen också samla in, rekonditionera och lagerhålla funktionärströjorna för att dessa ska kunna återanvändas även nästa år.
– För mig är det en fantastisk möjlighet att få arbeta med en av de största aktörerna i eventsverige idag. Tillsammans kan vi driva på en hållbar omställning i eventbranschen, vilket är kärnan i Dvalas affärsidé, säger Victoria Fagerlind, grundare av Dvala rent & reprint.
Genom att ställa om från linjära produkter till cirkulära tjänster kan man skapa en värdekedja som är både resurseffektiv och affärsmässig. En omställning som inte bara behöver innefatta textil utan kan förändra hela evenemangsbranschen.
Vill du veta mer om samarbetet?
Caroline Düberg Martinsson, innovationsledare Wargön Innovation – caroline.duberg@wargoninnovation.se, 076-800 98 28
Kimmie Winroth, projektledare Way Out West/Luger – kimmie@luger.se, 0709-238 264
Victoria Fagerlind, grundare Dvala rent & reprint – info@dvala.se, 0766-15 10 03
Läs mer:
Arbetet sker inom ramen för projektet Innovationsmiljö för hållbar produktion och cirkulära flöden, ett projekt som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund, och som en del av Västra Götalandsregionens utmaning ”Cirkulär design och nya affärer”.