Johan lämnade fast fashion – nu inspirerar han andra

Hej! Vem är du och vad gör du?

Jag heter Johan Åberg och jag är indigo-färgare och konsthantverkare. Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av textil men jag gillar alla möjliga material som åldrats och fått en fin patina.

Johan Åberg


Vilken är din bakgrund?

Tidigare jobbade jag som designer i modebranschen. Under många år fick jag se baksidan av fast fashion. Jag tänker på Kina och Indien där både den sociala och den miljömässiga hållbarheten var nästintill obefintlig. Jag stod inte ut längre och det ledde fram till att jag hoppade av det snabba mode-tåget år 2011. Istället startade jag en vintagebutik i Majorna i Göteborg. Jag ville stå på egna ben och göra något åt bristen på hållbarhet som jag fått se på nära håll.

I vintagebutiken samlade jag äldre arbetsplagg med ett fint slitage och spår av liv. Jeans och arbetskläder. Butiken blev en mötesplats för likasinnade. Sedan gick jag en sommarkurs på Capellagården. Vi fick testa olika tekniker och den sista dagen stod indigo-färgning på schemat. Då föll allt på plats. Jag blev besatt av pigmentet.

Väl i Göteborg bytte Vintage-butiken skepnad till en studio full med kastruller, pryttlar och pigment. Året var 2015 då jag startade indigo-studion Dyeforindigo. Numera blir det samarbeten med företag, skolor, universitet och privatpersoner. Det är min payback då jag är ute och pratar en hel del med min förra, fast fashion-bransch.


Berätta mer om indigo-pigmentet!

Det kommer från en växt som heter Indigofera på latin. Pigmentet utvinns från bladen. Växten finns runt hela jorden i höjd med ekvatorn och det är den enda växten som ger den intensivt blå färgen. Människan har använt den till färgning i 6000 år.

Vad är hållbarhet för dig?

Jag tycker att det finns många viktiga aspekter av det hållbara. Den miljömässiga så klart. Även den estetiska. Men sedan också den hälsomässiga i och med att man sitter tillsammans och låter händerna jobba med något som får ta tid.

Hur bidrar ditt arbete till den hållbara omställningen?

Jag vill inspirera andra att vårda det vi har. Det är ju en remake och reuse-rörelse. Det känns bättre att färga textilier och annat här, lokalt, med helt giftfria metoder än att vi ska skicka iväg produkter på färgning till fjärran land.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb som indigofärgare?

Jag skulle säga det ekonomiska. Att få lönsamhet. Jag är ju en liten aktör inom konsthantverk.

Vad är topp tre roligast med ditt jobb?

Jag får träffa jättemånga spännande människor som jag kan lära mig av. Det finns mycket kunskap därute.
Att jag får ägna mig åt något som jag verkligen älskar.
Även energin som uppstår när jag hållit ett intro på någon av mina kurser. När jag sedan backar undan och kursdeltagarna kommer in i ett flow.

Vad drömmer du om?


Jag gillar det småskaliga. Samtidigt vore det häftigt att skala upp färgeriet men jag vill ha kvar glöden i det jag gör.

Slöjdämnet borde få större plats i skolan. Det är väldigt givande att jobba med skola och ungdomar och samlas runt något praktiskt.