producentansvar

Vad innebär ett producentansvar för textilföretagen?

I det här videopoddavsnittet samtalar Patrik Wermelin från TEX! Sweden med Yvonne Augustsson, sakkunnig på Naturvårdsverket, om det föreslagna producentansvaret för textil och skor, en viktig del i EU:s arbete för att skapa ett cirkulärt flöde av textil i Europa.

Vi pratar bland annat om vad producentansvaret kan komma att innebära i praktiken, vilka produkter och företag som förelsås omfattas, vad förväntas företagen göra och hur insamlingssystemet kan komma att byggas upp.

Vill du förstå vad ett eventuellt producentansvar kan innebär för din verksamhet? Då är det här ett avsnitt för dig.

Textning är tillgänglig i Youtube-appen.

Nyckelinsikter – för dig som vill ha en snabb överblick:

Ett producentansvar bygger på principen förorenaren betalar. Den som sätter en produkt på marknaden ska också ta ansvar för att den samlas in och hanteras när den inte längre går att använda.

I Sverige finns redan nio olika producentansvar. Nu ligger ett förslag och en preliminär överenskommelse om att införa producentansvar för textil och skor inom EU. När förslaget antas åläggs varje medlemsland att införa ett producentansvar och det kommer innebära en stor förändring för textil- och skobranschen.

hur många svenska företag påverkas?

  • Över 8000 textil- och skoföretag/producenter i Sverige berörs av ett producentansvar. Majoriteten av dessa företag är mikroföretag med färre än 10 anställda.
  • Mikroföretag föreslås få ytterligare ett år på sig att anpassa sig när direktivet har trätt i kraft.

vad är en producentansvarsorganisation?

Det är inte tänkt att varje företag ska behöva lösa insamling, omhändertagande och återvinning själv, utan det kommer byggas upp producentansvarsorganisationer (PRO) som hanterar detta. Företagen föreslås betala en avgift för de produkter de sätter på marknaden.

vilka produkter gäller det?

Produkterna finns listade i en bilaga till förslaget och är identifierade med tulltaxenummer. Finns den produkt man som företag sätter på marknaden med på listan, är man att anse som producent och har då att ta hänsyn till producentansvaret.

Vad ska avgiften användas till?

Avgiften som företagen föreslås betala ska bekosta uppbyggnaden av hela infrastrukturen för textil- och skoavfall. Allt från insamlingssystem till sortering, återvinning, forskning, utveckling och rapportering.

När börjar reglerna gälla?

Det är ännu inte beslutat exakt när producentansvaret för textil och skor träder i kraft och det är inte beslutat vilka aktörer som kommer ta ledningen i arbetet med att skapa producentansvarsorganisation/er för textil.

Vad händer med dagens textilinsamling via kommuner och ideella organisationer?

  • Idag sker mycket av textilinsamlingen i Sverige genom kommuner och ideella organisationer som t.ex. Myrorna och Erikshjälpen.
  • De ideella organisationer kommer, enligt förslaget, kunna fortsätta samla in textil för egen räkning, de kan också eventuellt bli en partner till PRO och fortsatt samla in som en del av systemet.
  • Om insamlingen sker storskaligt (t.ex. via containrar eller obemannade insamlingsplatser) och inte i butik där någon direkt tar emot det och bedömer det, kommer det räknass som textilavfall, enligt förslaget. Då behöver man uppfylla kraven för avfallshantering och anmäla sig till Länsstyrelsen.
  • Producentansvarsorganisationerna förelsås få ansvar för att bygga upp infrastrukturen för att samla in, sortera och återvinna textil och skor i hela Sverige. Det innebär att kommunernas roll kan komma att ändras, eftersom insamlingen inte ska bekostas av skattepengar, utan av producenterna själva.

Var kan jag läsa mer?