Textile Movement Talent stärker designers med talangprogram

Modeindustrin genomgår en omställning där hållbara och cirkulära arbetssätt blir allt viktigare. Men hur påverkar denna förändring morgondagens designers? Textile Movement Talent – Open Call är ett initiativ som stöttar designers i den digitala och cirkulära omställningen. Genom samarbeten med etablerade aktörer inom branschen får deltagarna tillgång till nätverk, kunskap och vägledning som hjälper dem att utveckla sina hållbara arbetssätt.

En stark start med första workshopen

De designers som valts ut för att delta i programmet kommer under sju workshops få möjlighet att utveckla sina cirkulära och affärsmässiga färdigheter. Den första workshopen hölls hos Wargön Innovation och fokuserade på framtidens materialförsörjning. Temat var ”Design from waste” och handlade om hur redan producerad textil kan användas som råvara för att skapa en mer hållbar och resurseffektiv textilproduktion. Deltagarna fick en introduktion till sortering och återbruk av secondhand-textil och deltog i en kreativ workshop med bland annat Anna Lidström, doktor i re-design från Textilhögskolan i Borås. De fick också möjlighet att utforska Wargön Innovations faciliteter och arbeta praktiskt med utsorterade textilier.

Gemenskap och nya perspektiv ger energi

– Det som verkligen stod ut var hur betydelsefullt det är för kreatörerna att få samlas i
ett sammanhang där de kan stötta och inspirera varandra och samtidigt få tillgång till professional support. Många av dem arbetar ensamma, och att få möta andra i samma situation ger både energi och nya perspektiv. Vi fick mycket positiv feedback – att ha ett nätverk där man kan dela erfarenheter och utvecklas tillsammans är oerhört värdefullt, särskilt i en omställning som kan kännas komplex och utmanande, säger Nana Sacko, Xperience Next, som är projektledare för initiativet.

Hur kan designers arbeta smartare med återvunnet material?

Dagen bjöd på givande diskussioner om hur designers kan formulera sina materialbehov när det handlar om cirkulerad textil. Hur specificerar man önskemål kring material när man inte riktigt vet vad som finns tillgängligt eller kanske inte ens vet exakt vad man söker? Hur kan processen anpassas för att bättre matcha designers behov med tillgängliga resurser? Förhoppningen är att ta fram tydliga riktlinjer för hur insamlat material kan göras mer lättillgängligt, vilket kan bli en viktig del i att skapa nya cirkulära affärsmodeller.

– Det var väldigt intressant att samla en grupp skickliga designers och se hur de, med stor fingertoppskänsla, handplockade material som speglar deras unika uttryck och varumärken. Det visar vilken designpotential som finns i osorterad textil – inte bara för att skapa nya materialflöden, utan också för att utveckla designmetoder i en cirkulär värdekedja. Hur kan vi stötta detta vidare? Och kan deras urval bli en vägledning för textilsortering i större skala? Det ska bli spännande att följa utvecklingen i min forskning!, säger Anna Lidström.

Anna Lidström, doktor i redesign, Textilhögskolan i Borås

Designers ser möjligheter där andra ser utmaningar

Designers som målgrupp har unika perspektiv, kunskaper och idéer som behöver lyftas fram och vidareutvecklas i den cirkulära omställningen. Under workshopen blev det tydligt att de ser möjligheter där andra kanske inte gör det. Wargön Innovations arbete präglas av nytänkande och ger utrymme för experiment och utforskande, vilket öppnar upp för nya idéer och lösningar.

Caroline Düberg Martinsson, innovationsledare på Wargön Innovation, betonar vikten av detta arbete:

– Morgondagens materialförsörjning inom textil måste i stor utsträckning utgå från befintliga resurser. Det är fantastiskt att se hur designers omfamnar den här utmaningen och hittar nya kreativa sätt att använda återvunnet material. Omställningen kräver att vi ser på textil med nya ögon, och det föder innovation.

Caroline Düberg Martinsson, innovationsledare på Wargön Innovation

Här kan du läsa mer om Textile Movement Talent