Textilmuseet, vinnare av årets hederspris vid ELLE-galan 2024

”Självklar mötesplats som inte bara lyfter fram design och textil i vackert kurerade rum – utan också leder samtalen som för branschen i en hållbarare riktning framåt. En institution i väst som berikar modesverige.” Så löd motiveringen när Textilmuseet fick ta emot kvällens sista, fina utmärkelse under ELLE-galan den 19 april.

Priset delades ut av Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand till Karin Olsson Lindström, museipedagog och Johannes Daun, 1:e antikvarie. Det var med stor glädje och stolthet de representerade museet och mottog utmärkelsen.

Representanter från Texitlmuseet tar emot pris på ELLE-galan 2024
Från vänster: Karin Olsson Lindström, Johannes Daun och Parisa Liljestrand.

En påfallande rörd och överraskad museichef, Ulrika Kullenberg, kommenterade: ”Vi vill tacka för en fantastisk utmärkelse. Vi är mycket stolta över motiveringen och det som Textilmuseet skapat. Det är ett pris som vi delar med många – Textile Fashion Center, Borås Stad och inte minst alla våra samarbetspartner – från näringsliv till textilentusiaster. Vi arbetar många tillsammans för att infria visionen om ett ledande museum för textil med inriktning på textilindustri, mode, design, konst och innovationstextilier. Hederspriset visar att vi kommit en bra bit på väg och ger oss energi för framtiden.”

Textilmuseet fyller en viktig funktion genom att låta allmänheten ta del av textilhistorien, som spelat en stor roll i Västsverige. Likaså genom att väcka tankar om vår samtid och framtid, inte minst med de utställningar som avlöser varandra i Textile Fashion Center i Borås där Textilmuseet finns sedan 2013.

Ständig förnyelse

Textilmuseet visar just nu utställningen Mönstrade Positioner som utforskar samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Den 25 maj öppnar den nya basutställningen Omstart Mode – en utställning om hur vi kan närma oss en cirkulär textil framtid med nya produktionsmetoder. Detta sker i samband med att hela Textile Fashion Center firar 10 år sedan den officiella invigningen 2014.

I höst visas vandringsutställningen Korsettkriget, producerad av Kvinnohistoriskt museum i Umeå i en något omarbetad form med koppling till museets samlingar. Det blir också haute couture: utställningen Klänningen gör mannen bygger på ett urval av Fredrik Robertssons växande samling av samtida haute couture och experimentellt hantverksmode.