En stående person fotograferad bakifrån, iklädd mörkgrå funktionsjacka och svarta byxor.

Västsvenska LunaMicro vinnare av Techtextils Innovationspris 2024

Fuktiga plagg är ingen höjdare för komforten, men det behövs hållbara alternativ till vattenavstötande ”evighetskemikalier”. Nu har deep tech-företaget LunaMicros smarta och hållbara textilpump prisats vid Techtextil i Frankfurt.

– Vi är hedrade och mycket glada över att Techtextil uppmärksammar vårt arbete inom textilindustrin genom att tilldela vår textilpump detta innovationspris. Detta understryker unikheten i vår produkt och potentialen i att kombinera toppmodern teknik med textila produkter, säger Nate Robinson, VD och grundare av LunaMicro, i ett pressmeddelande.

Illustration av hur droppar av fukt transporteras från huden genom flera lager, samtidigt som droppar som kommer utifrån rör sig bort när de når det övre lagret textil.

Fukt från huden transporteras med hjälp av pumpmembran och elektroder bort från kroppen. Illustration: LunaMicro

Aktiv fuktreglering och hållbarhet
Innovationen löser problemet med fukt som ackumuleras i sport- och friluftskläder, vilket kan orsaka obehag och försämra prestandan. Den batteridrivna lösningen består av pumpmembran och elektroder som aktivt pumpar bort fukt från kroppen vid fysisk aktivitet. Det gör att användaren även i fuktiga miljöer kan hålla sig varm, bekväm och säker.
Istället för att använda “evighetskemikalier” som PFAS för att uppnå vattentäthet, kan plagg tillverkas med återvinningsbara material som naturgummi och polyester. På så sätt bidrar pumpen till en mer hållbar textilindustri.


Motivering:
Juryn betonar vikten av att erbjuda textila produkter som förbättrar användarkomforten, särskilt med tanke på hur närvaron av fukt snabbt kan försämra komfortupplevelsen. LunaMicros innovativa teknik för fukthantering pekas ut som den främsta motiveringen för deras tilldelning av priset.

– Vi anser att LunaMicros teknik driver utvecklingen av smarta textilier ännu ett steg framåt och att den har stor potential inom olika applikationsområden, säger Dr. Jan Laperre, chef för Centexbel och jurymedlem för Techtextil Innovationspris

Om LunaMicro
LunaMicro AB är ett start up-företag som utvecklar aktiv fukthetsreglerande teknologi för nästa generation av smarta textilier. Deras patenterade lösning, integrerad i textilier, pumpar bort svett och ger användaren en torr och bekväm känsla. Tekniken minskar behovet av miljöskadliga kemikalier och möjliggör användning av återvinningsbara material.
Läs mer på LunaMicro.se


Bland LunaMicros utvecklings- och produktionspartners finns Concordia Textiles NV, Science Park Borås och TST Sweden, samt finansierings- och affärspartners från det svenska innovationssystemet såsom LiU Invest, LEAD inkubator, Högskolan i Borås Holding, Borås INK, Vinnova och Almi.

Om Techtextil
Techtextil är en ledande internationell mässa för tekniska textilier och nonwovens. Innovationspriset belönar framstående utveckling inom områdena, utvalda av en jury bestående av experter från textilindustrin. Läs mer på Techtextils webbsida