Från inköpare till återbrukare – hon bytte snabbmodet mot secondhand

På en gård i Bohuslän driver Annica sin secondhandverksamhet. Med livesändningar på instagram varje vecka och ett öga för kvalitet har hennes webshop blivit hennes sätt att jobba konkret med cirkulär omställning i vardagen.
– Jag började sälja kläder på Instagram 2018, och sedan 2022 har jag en egen webshop. Det har vuxit successivt, berättar hon.

Frustrationen blev drivkraften

Bakom satsningen finns både en längtan efter att driva eget och en frustration över den traditionella modeindustrin.
– Jag jobbade tolv år som inköpare på H&M och lärde mig massor om kollektionstänk, material och försäljning. Men jag tröttnade på att allt bara handlade om att sälja mer och mer. Secondhand var min passion och här fanns chansen att göra något annat.

Kurerade kollektioner som inspirerar

I dag är secondhandmarknaden mer mogen än när hon startade, menar Annica. Kunderna har blivit bättre på att urskilja kvalitet och är beredda att betala för vintageplagg i gott skick.
– Jag försöker göra secondhand så inspirerande som möjligt. De flesta av mina släpp är små kurerade kollektioner där jag utgår från ett tema. Det kan vara en viss stil, storlek eller färg. Jag blandar vintage med nyare plagg och dyrare med billigare. Allt handlar om vilket sammanhang plagget sätts i.

För att skapa det sammanhanget fotar Annica alla plagg på sig själv.
– Det ger en känsla för hur det faller, vilket är särskilt viktigt när storlekar varierar. Jag får själv en bättre förståelse för vad jag säljer, och kunderna får en annan upplevelse. Det skapar ett mervärde.

Via Instagram har hon byggt en närhet till sina kunder, både köpare och säljare. Livesändningar, förhandsvisningar och inblickar bakom kulisserna gör plattformen till mer än bara en marknadsföringskanal – det är en del av affären.

Utmaningar och framtidsdrömmar

Men det finns också utmaningar. Bokföring och administration är tungt, särskilt när varje plagg säljs på kommission. Hon funderar på att ta in hjälp, och drömmer om en större lokal där hon kan ha showroom och event.
– Jag vill kunna fokusera mer på det jag är bra på. Det roligaste är fortfarande att gå på loppis, hitta ett plagg, ta hem det och sätta det i ett nytt sammanhang. Få det att leva igen.

För Annica handlar omställningen inte om pekpinnar.
– Jag tror inte folk behöver bli påminda om varför de ska välja secondhand – de vet redan. Min roll är att visa att det är ett kul och attraktivt alternativ till att köpa nytt.

Nu satsar hon även på herrkläder

Att göra secondhand-köpet lika lättillgängligt och inspirerande som ett nyköp är en viktig drivkraft. Nyligen tog hon även steget att bredda sortimentet med herrkläder, något hon länge velat göra.
– Herrsecondhand är fortfarande ganska underutvecklat, särskilt när det gäller kurerade webbshoppar. Jag kände att det saknades, så vi bestämde oss för att testa, berättar hon.

Initiativet görs tillsammans med hennes man, som är delaktig i både inköp och som modell. Tillsammans har de byggt upp ett separat Instagramkonto för att nå ut till en ny målgrupp.
– Det är som att börja om från noll. Jag hade nästan glömt hur det är att lansera något helt nytt. Men det känns spännande och gensvaret har varit positivt hittills även om man märker att det är svårt att nå ut.

Cirkulär utveckling med omsorg och närvaro

Herrsatsningen är ett exempel på hur Annica fortsätter utveckla sin cirkulära affär steg för steg, med samma omsorg om uttryck, kvalitet och kundkontakt som genomsyrar hela verksamheten. Och även om mycket sker online, är det tydligt att hela verksamheten bär spår av platsen den utgår från, av det långsamma, det närvarande, det personliga. Här får plaggen ta plats på riktigt, innan de går vidare till nästa liv.

Annicas tips för att utveckla en stark secondhand-verksamhet

Läs mer om Garderoben shop här

Fler förändringsresor

Intervju & foto: Anna Lidström

Text: Veronica Pettersson