Hej! Vem är du och vad gör du på dagarna?
Jag heter Lisa och leder ett team, bestående av textilingenjörer och textilekonomer som jobbar med råvaruutveckling. Vi undersöker vilka fibrer vi ska använda i produkterna. Det kan också handla om att få till stånd certifieringar kopplade till olika regelverk i EU och säkerställa att alla plagg och tyger möter de krav som ställs inom ramarna för CE-märkning eller kemikalielagstiftning. Vi söker rätt på olika leverantörer och har en dialog med dem om bland annat finish och färgprocesser.
Vad är topp 3 roligast med ditt jobb?
Att ligga i framkant och att driva förändring i en bransch som bidrar till mycket utsläpp. Att vara en föregångare. Sedan brinner jag för textil då jag pluggade på Textilhögskolan i fyra år.
Vad är det mest utmanande med ditt jobb?
Att driva förändring där ingen har gjort det innan. Att bryta ny mark, när det inte finns någon föregångare att titta på. Det är också svårt att driva certifieringar kopplade till cirkulära modeller. Och att ta tillbaka våra egna plagg och få in dem i en ny textilprodukt.
Berätta lite mer om hur du ser på material och hållbarhet?
Det är viktigt att utvärdera fiberns hållbarhet kontra miljöbelastning. Den kan ha låg påverkan på miljön men om den inte håller för slitage så blir produkten inte hållbar totalt sett.
Hur bidrar ditt arbete till den hållbara omställningen?
Fristads är ju föregångare med tanke på att vi är först i världen med en EPD för plagg. Vi visar att det går att mäta miljöpåverkan, bara man ger sig den på det. Sedan, i ett samarbete med TEKO, försöker jag påverka kommande EU-lagstiftning i olika forum.