Fristads väg till hållbar produktion

2025 fyller Fristads 100 år. Ända sedan begynnelsen har de tillverkat arbetskläder med mycket hög kvalitet. Det säger sig självt att plagg för tuffa yrkessituationer kräver slit- och rivstyrka och är designade för att fungera dag ut och dag in i många år. Ingen fast fashion här inte. Samtidigt är det mer utmanande för en tillverkare av yrkeskläder att använda sig av återvunna fibrer, med tanke på de stora krav som ställs på plaggens livslängd och prestanda. Men Fristads har hållbarhet i sitt DNA och drivet hos medarbetarna att ständigt utveckla hållbarheten i hela värdekedjan kommer sig inte av att nya lagar är på ingång från EU, utan är sprunget ur en vilja att ständigt bryta ny mark på området.


Mycket hårt jobb pågår bakom kulisserna och vissa hållbarhetsprojekt kan ta flera år innan de presenteras för allmänheten. Ett exempel är Fristads mest omfattande projekt hittills där de tillsammans med RISE tog fram en ny standard för att mäta ett plaggs totala miljöpåverkan. Det var de först i världen med att applicera på en klädkollektion. Miljövarudeklarationen EPD (Environ-mental Product Declaration) är ett tredjepartsverifierat dokument som visar ett plaggs miljöpåverkan från ett livscykelperspektiv.



Först i regionen


Kan en sweatshirt delvis vara gjord av uttjänta plagg från postutdelare i Nederländerna? Ja – på Fristads är det verklighet.

Lagom till våren 2024 lanserade Fristads en helt ny arbetströja, gjord av 15% nedskuret material från de blåorange pikéskjortorna, som tillverkas av Fristads och som företaget Post NL i Nederländerna bär. Det cirkulära materialet minskar det nya plaggets totala miljöpåverkan, både genom att avfallet försvinner och utsläppen och vattenförbrukningen minskar. Den nytillverkade sweatshirten är naturligt grå, då den med tanke på lägsta möjliga klimatavtryck inte färgats. Tittar man noga kan man dock se små blå och orange prickar i tyget, vilka vittnar om att postutdelarnas arbetsplagg verkligen till viss del ingår i skapelsen. Små bevis på ett stort steg för miljön.

PostNL har varit kund hos Fristads i 20 år och de har, liksom Fristads, en hög ambitionsnivå vad gäller cirkularitet. Därav föll det sig naturligt att dessa båda parter ville starta ett cirkulärt samarbete.



Under 2022 fick Fristads certifieringen QA-CER system 2 för en återvinningsprocess som utvecklats i Benelux, vilket gör dem till den första klädproducenten i regionen som kan garantera spårbarhet av cirkulära råmaterial. Processen utvecklades tillsammans med PostNL genom pilotprojektet “Closing the loop”. Genom att Fristads använder uttjänta plagg, som de själva en gång tillverkat, som råmaterial till nya funktionskläder har de full kontroll över innehållet i det nya plagget. 


Läs mer om Fristad – Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Materials, berättar om sitt jobb.