Ellen Hodakova Larsson

Svenska HODAKOVA finalist i en av världens största modetävlingar

Stjärndesignern Ellen Hodakova Larsson är finalist i det prestigefulla LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024. Grundaren av varumärket HODAKOVA som är en av del av SFC [INCUBATOR] och alumn vid Textilhögskolan, har byggt upp hela sitt modehus tillsammans med Västsveriges textila innovationssystem.

Ellen Hodakova Larsson är en av åtta finalister, utsedda i konkurrens med 2500 sökande.


– När människor uppskattar och erkänner mitt arbete och den tankegång som ligger bakom det börjar de inse att det inte bara handlar om kläder utan också om transformation. Reaktioner som väcks är nyfikenhet vilket är mitt främsta mål och anledningen att jag startade varumärket, säger Ellen Hodakova Larsson i ett pressmeddelande.


HODAKOVA grundades 2021 med en vision om att bygga det första helt hållbara modehuset. Genom återanvändning av redan befintliga plagg och vardagsmaterial skapar HODAKOVA unik design som utmanar traditionella föreställningar om vad lyx och konsumtion kan innebära. Här finns en stark västsvensk koppling: Ellen Hodakova Larsson har läst modedesign vid Textilhögskolan, använder kläder som råmaterial till nya produkter utsorterade av Wargön Innovation och producerar lokalt hos bla. XV Production. I tidigare projekt har hon samarbetat med Science Park Borås. Hennes unika design hyllas internationellt och lyfts upp av bland andra Vogue, visas på Paris Fashion Week och hon har samarbetat med GUCCI.


– Norden har inte haft en finalist de senaste sju åren. Detta markerar en viktig milstolpe, inte bara för varumärket utan även för svensk modebransch, skriver Swedish Fashion Council i ett pressmeddelande med anledning av finalplaceringen.

Om LVMH Prize
LVMH står för Moët Hennessy Louis Vuitton SE, ett av världens största konglomerat inom lyxprodukter.

LVMH-priset delas ut sedan 2013 till sökande som ska ha ritat minst två kollektioner. Den namnkunniga juryn består av Jonathan Anderson, Maria Grazia Chiuri, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs, Kim Jones, Stella McCartney, Nigo, Phoebe Philo, Silvia Venturini Fendi och Pharrell Williams, samt Delphine Arnault, Jean-Paul Claverie och Sidney Toledano.

Final 10 september

Finalen går av stapeln 10 september på Louis Vuitton Foundation i Paris.
De åtta finalisterna har möjlighet att vinna tre priser: LVMH Prize for Young Fashion Designers med en prissumma á 400 000 Euro och ett skräddarsytt mentorskap hos LVMH. Vinnaren av Karl Lagerfeld Prize respektive Savoir-Faire Prize, mottar 200 000 Euro samt ett ettårigt mentorskap.


Läs mer på LVMH:s hemsida

Läs mer om HODAKOVA