Lifelong Learning – kunskap som behövs

Kunskap om cirkulära affärsmodeller liksom nya varor och tjänster är nödvändigt för en omställning till ett klimatpositivt samhälle som dessutom stärker företagens konkurrenskraft. Lifelong Learning är ett projekt vars mål är att stödja små och medelstora, västsvenska textil- och modeföretags förmåga till cirkulär omställning. Det bidrar även med en struktur för hållbar kompetensförsörjning.



Näringslivet behöver rustas för att hantera övergången från en linjär till en cirkulär ekonomi. Det krävs omställning till hållbara produktionssätt, återvinningstekniker och affärsmodeller. Inte minst med tanke på de nya EU-lagar för hur textil- och modebranschen ska bli hållbar utmed hela näringslivskedjan. Dessa fasas in en efter en med start år 2025. 



I Lifelong Learning samarbetar Nordiska Textilakademin, Rise, Textilhögskolan och Science Park Borås för att ge bästa möjliga support på vägen mot en textil verksamhet helt i hållbarhetens tecken. 100 företag och 300 individer ska få medverka. För närvarande pågår en analys och kartläggning med målsättningen att erbjuda koncept för textilföretag att stärka sina förmågor för cirkulär omställning.



I nästa steg, som kallas Framtidens livslånga lärande, görs en sammanställning över de utbildningar man sett behov av för att ge den kunskap som behövs inom företag på sin väg mot cirkulär omställning. Projektet startade 2023 och löper till slutet av 2026.

Nulägesanalys

Projektet följer en designprocess som inletts med en nulägesanalys där vi undersökt och kartlagt befintligt behov bland företagen och utbud av insatser hos oss. Målet har varit att få en djupare förståelse för företagens behov och finna eventuella gap mellan deras efterfrågan och behov och vårt erbjudande på området. Arbetet har genomförts genom intervjuer med små och medelstora textilföretag i Västsverige, litteraturöversikt över behov och utmaningar, kartläggning och analys av befintligt erbjudande samt forskningsöversikt om lärande i arbetslivet. 

Axplock av citat från intervjuerna som genomförts:

Forskningsöversikt

Forskningsöversikten är framtagen inom ramen för projektet Textile Movement lifelong learning och syftar till att ge kunskap om hur engagemang, tillgänglighet och tillvaratagande kan öka inom arbetsplatslärande. Slutsatserna ska ge projektparterna – Högskolan Borås, Science Park Borås, Nordiska Textilakademin och RISE – en vetenskaplig grund inför konceptutveckling av lärandeinsatser till små- och medelstora företag, med målsättningen att accelerera omställningen mot en mer cirkulär och hållbar textilindustri i Västsverige. 

Forskningen visar att både individer och organisationer behöver utveckla förmåga till kontinuerligt lärande och resiliens för att kunna bidra till och stärka sin relevans i den gröna omställningen. Viktiga delar för att åstadkomma det handlar om att utveckla såväl det informella som det formella lärandet på området samt att omvandla tyst kunskap till explicit kunskap inom organisationer. Organisationer behöver förstå lärande som en affärskritisk aspekt och skapa strukturer och en kultur som stödjer utvecklingen av nya förmågor och kunskapsspridning. 

Genom att ta avstamp i ett mer holistiskt perspektiv för hur lärande och förmågor skapas i arbetslivet, kan externa aktörer bidra till större förflyttningar genom sina insatser. I grunden så handlar det om att låta designen av insatserna influeras av faktorer som påverkar vuxnas motivation och känsla av relevans för lärande, utifrån den kontext som individen befinner sig i och tidigare erfarenheter. Samt att skapa förutsättningar för praktisk tillämpning och spridning av de förmedlade kunskaperna utifrån metoder för organisatoriskt lärande. Oavsett format för insatserna, så är det här grundstenar för att de ska ge önskad effekt.

Fyll i formuläret nedan och skriv i meddelande att du önskar ta del av forskningsöversikten för att läsa den i sin helhet.

Ta kontakt med oss idag för att ta reda på hur ditt företag kan vara med och utveckla sitt livslånga lärande!