Bild på EU flaggan som symboliserar innehållet på sidan som handlar om EU:s nya hållbarhetslagar inom textil- och modebranschen

EU:s nya hållbarhetslagar inom textil- och modebranschen!

Förbered dig för EU:s nya hållbarhetslagar inom textil- och modebranschen! Här hittar du praktisk information och resurser om de nya lagarnas inverkan på avfallshantering, handel och företagande. Lär dig hur de nya lagarna påverkar dig och hitta de stöd du behöver för att säkerställa att din organisation följer reglerna. De olika hållbarhetslagstiftningarna fasas in i det svenska rättssystemet från 2025 till 2030 och kommer ha stor påverkan på textil- och modebranschen. Här kan läsa mer om bakgrunden till de nya lagarna och vilka områden som påverkas.

Avfallshantering

Den 1 januari 2025 träder det nya avfallsdirektivet i kraft och alla Sveriges kommuner måste då börja samla in textilavfall separat. Här finns information och en checklista från TEKO för kommuner med rekommendationer på hur man kan organisera sin insamling:
TEKO:s checklista för kommunal insamling av textilavfall

Naturvårdsverket har en vägledningen som kan vara till nytta för länsstyrelser och kommuner men även företag och organisationer som avser att samla in eller på annat sätt hantera begagnade textilier.:
Vägledning och stöd vid insamling av textilavfall

Handel & företag

Svenska handel har en sammanfattande sida med de lagar som kommer påverka handelsföretag:
Hållbarhetslagstiftning från EU – lagarna som påverkar handeln

För den som är medlem i TEKO finns en översikt över kommande lagförslag här:
TEKO– Hållbarhetslagstiftning för textil- och modebranschen

Utbildning

Nordiska Textilakademin erbjuder en kurs i ämnet EU:s Textila Strategi:
EU:s textila strategi